Vestea zilei de la Coca Cola, ce se întâmplă cu răcoritoarele favorite ale românilor: totul pleacă de la fabrica din Ploiești

de: Alexandru Puiu
25 07. 2023

La nivel global, Coca Cola HBC este al doilea cel mai mare producător de Coca Cola din afara SUA. Din această poziție privilegiată, se bucură de o performanță financiară deosebită și un profit fabulos ce nu pare să se pondereze prea curând.

Unul din principalele argumente pentru care Grupul Coca-Cola o duce din ce în ce mai bine are legătură, parțial, cu majorările de preț din prima jumătate a anului, deși s-a înregistrat și o creștere a vânzărilor, contrar așteptărilor. Pe piața din România, gigantul global activează prin compania Coca-Cola HBC Romania, cu trei fabrici, la Ploiești, Timișoara și Vatra Dornei. În mod uimitor, a doua cea mai mare uzină din tot grupul este la Ploiești.

La momentul de față, estimările grupului Coca Cola HBC pentru anul în curs sunt incredibil de optimiste. Printre altele, se așteaptă la o creștere a profitului operațional între 9 și 12%. Aceasta reprezintă o diferență semnificativă față de estimările anterioare care mizau pe o creștere de maximum 3%. Reprezentanții companiei au explicat că această îmbunătățire vine în continuare performanței memorabile din prima jumătate a anului.

Printre proiectele de viitor, Coca-Cola HBC a confirmat luna trecută că va cumpăra marca de votcă Finlandia, într-o tranzacție estimată la aproximativ 220 de milioane de dolari. Această operațiune face parte din strategia de extindere a afacerii cu băuturi alcoolice premium din grup și ar trebui să se finalizeze înainte de jumătatea acestui an. Ca o notă de subsol importantă, achiziția efectivă va fi efectuată de subsidiara CC Beverages Holdings II BV.

Ce se întâmplă cu Coca Cola în România

Aproximativ 10% din producția de Coca Cola HBC România merge la export. Doar din acest motiv, producătorul american a devenit principalul exportator de băuturi non-alcoolice din țara noastră

„Fabrica din Ploieşti este a doua cea mai mare fabrică din grupul Coca-Cola HBC. Şi fabrica din Timişoara livrează produse la export, iar din România exportăm în 15 ţări. Şi continuăm investiţiile şi luptăm pentru aceste investiţii. De aceea avem nevoie de predictabilitate pentru că toate ţările se luptă pentru bugete de investiţii de la sediul central“, a declarat Jovan Radosavljevic, omul care conduce Coca Cola HBC România din 2018.

Doar anul trecut, investițiile Coca Cola în România au fost de aproximativ 30 de milioane, continuarea unor investiții anuale constante în piața autohtonă între 25 și 40 de milioane de euro. În mare parte, banii au facilitat creșterea eficienței energetice, dar și crearea unor linii noi care reduc consumul de energie, pe lână reducerea deșeurilor de plastic.

Punctual, în 2022, Coca-Cola HBC România a avut o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei (circa 650 milioane de euro), în creştere cu peste 15% faţă de 2021. Profitul net a fost de 394 de milioane de lei, mai mare cu 32% faţă de 2021 și cel mai bun din istoria companiei pe meleaguri mioritice.